Zeytinyağının Rengi Nasıl Olmalı?

“Kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabını genellikle tat, koku ve görüntü gibi duyusal özelliklerde ararız. Ancak bu özelliklere göre iyi zeytinyağı seçmek yanıltıcı olabilir. Çünkü zeytinin kalitesini belirleyen birçok faktör vardır ve bu duyusal özellikler tek başına kalite göstergesi değildir. Hatta gözümüzün aradığı o yeşil zeytinyağı görüntüsü içlerinde en yanıltıcı olanıdır. Siz de bugüne kadar “Hakiki zeytinyağı yeşil olur” düşüncesiyle seçim yaptıysanız zeytinyağı hakkında doğru bilinen bu yanlışa birlikte göz atalım.

Kaliteli Zeytinyağı Ne Renk Olur?

Zeytinyağı, sarıdan altın ve yeşile kadar farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının rengi bir kalite göstergesi değildir, seçimlerinizi rengine bakmadan yapabilirsiniz. Zeytinyağının rengine bakarak hatalı kararlar verilmemesi için Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC), zeytin degüstasyon yani tadım bardaklarının koyu renkli olması zorunluluğunu getirmiştir. Zeytinyağı tadan kişiler, herhangi bir önyargı ile tadım yapmamak için koyu mavi bardak kullanır. Siz de zeytinyağı seçerken koyu renkli şişelerde bulunan yağları tercih edebilirsiniz. Zeytinyağının daha koyu renk bir şişede olması bozulmasını da engeller. Zeytinyağını ısı, ışık ve oksijenden koruyarak ambalajında belirtilen son tüketim tarihine kadar güvenle tüketebilirsiniz.

Zeytinyağının Rengi Neden Yeşil Olur?

Zeytin henüz olgunlaşmamışken yeşil renkte olur. Zeytine yeşil rengi veren temel faktör polifenollerdir. Bir antioksidan kaynağı olan polifenoller bitkilerde doğal olarak bulunan bileşenlerdir. Bitkilerin renklenmesini sağlayan polifenoller aynı zamanda zeytine acı bir tat verir. Böylelikle zeytin henüz olgunlaşmadan önce kuş ya da böcek gibi hayvanlar zeytini yemez. Klorofil adı verilen renk pigmenti de zeytinin yeşil renk almasına etki eder. Hasat edildiği ve yağ çıkarıldığı zaman zeytinde bulunan polifenol miktarı zeytinin rengini belirler. 

Örneğin zeytinin henüz olgunlaşmadığı ve yeşil renge sahip olduğu dönemde erken hasat zeytinyağı elde edilir. Zeytin yeşilken toplandığı için erken hasat zeytinyağının rengi de yeşilin tonlarında olur. Sızma zeytinyağlarının rengi de altından yeşile farklı tonlarda olabilir. Zeytinyağının renginin yeşil olması hasat edildiği dönem, yağın elde edildiği zeytinin cinsi ve su oranı gibi birçok faktöre bağlıdır. Meyvelerin yeşil olduğu dönemin üzerinden yaklaşık 90 gün geçince zeytin mor ya da siyaha dönmeye başlar. Bu dönem zeytinin olgunlaşma dönemidir. Olgunlaşma ile birlikte polifenol, klorofil ve su miktarı azalır. Bu etkenler de zeytinyağının renginin sarıdan yeşile farklı tonlarda olmasına neden olur. 

Zeytinyağı Nasıl Seçilir?

Zeytinyağının rengi önemli değilse”Zeytinyağını nasıl seçmeliyim?” dediğinizi duyar gibiyiz. Zeytinyağının kalitesi, zeytinin yetiştiği enlem, hasat edilme zamanı ve yöntemi, yağın elde ediliş şekli, asit derecesi gibi birçok faktöre bağlıdır. Zeytinyağının üretim aşamasında hem laboratuvar ortamında kimyasal analizler hem de uzman kişiler tarafından tadım yapılır. Uygun yetiştirme şartları, hasat şekli ve elde edilme yöntemleri sayesinde Komili zeytinyağları değişmeyen kalitesine ulaşır. Damak tadınıza en uygun Komili zeytinyağını tercih ederek sağlık ve lezzet dolu bir seçim yapabilirsiniz. Keskin ve aromatik bir zeytinyağı için Komili Sızma Zeytinyağı, daha hafif ve dengeli bir lezzet için Komili Riviera Zeytinyağı kullanabilirsiniz. Aromatik özellikleri ya da elde ediliş şekline göre de soğuk sıkım, filtresiz, taş baskı, organik sızma ya da erken hasat gibi kaliteli bir zeytinyağı türü seçebilirsiniz. Hangi yemekte kullanacağınız da zeytinyağı seçiminde belirleyici olabilir. Soğuk lezzetler için sızma, sıcak yemekler ve kızartmalar için riviera zeytinyağını kullanabilirsiniz. Zeytinyağının yemeklerde kullanımı ile ilgili ipuçlarına ulaşmak için”Hangi Yemekte Hangi Zeytinyağı Kullanılır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar