Zeytinyağı

Tarihten gelen tecrübeyle 145 yıldır zeytinyağı üretiyoruz

Zeytinyağı Mucizesi
  • Her Aşamayı Önemsiyoruz
  • Kontrol Neden Önemli?
  • Zeytinyağı Nasıl Tadılır?

Her Aşamada Özen Gösteriyoruz

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden mekanik olarak elde edilen doğal bir yağdır. Oda sıcaklığında sıvı formda bulunan ve kendine has aroması olan bu yağ, yeşilden sarıya değişebilen rengiyle doğal olarak tüketilir.

Üretim süreci ise oldukça özenlidir. Zeytin ağacının istenilen kalitede meyve vermesi ve en iyi kalitede tüketiciye ulaşması için zeytinlerin toplanması, sıkılması ve ambalajlanmasına kadar olan tüm süreç büyük bir titizlikle yönetilmelidir.

Komili Zeytinyağı her adımda deneyimli profesyonellerin gözetiminde kontrol edilir. Tüketicilere en yüksek kalitede yağ sunabilmek için üretim ve ambalajlama aşamalarında birçok fiziksel ve kimyasal kontrol testleri yapılır.

Zeytinyağı Nedir?

Zeytin ağacının eşsiz meyvesi olan zeytinler, doğanın bize sunduğu en değerli yağlarından birini sunar: zeytinyağı.

Zeytinyağı, sadece Olea europaea L. ağacının meyvelerinden mekanik işlemlerle üretilir. Oda sıcaklığında sıvı bir kıvamda bulunan bu yağ, kendine ait bir aroma ve tatla birlikte yeşil ve sarı tonları arasında değişen bir renge sahiptir.

Zeytin ağaçları, dünyada başlıca iki coğrafi bölgede, yani kuzey ve güney yarım kürelerde 30°-45° enlem dereceleri arasında yer alır ve 33 farklı ülkede yetiştirilir.

Zeytinyağı, özellikle Akdeniz bölgesinin öne çıkan bir ürünüdür ve geniş bir kullanım alanına sahiptir. Gıda, kozmetik, ilaç ve sabun üretiminde aktif olarak kullanılan zeytinyağı, tarihsel dönemlerde lamba yakıtı olarak da kullanılmıştır.

Bu değerli yağ, Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya genelinde kullanılmaktadır.

Her Aşamayı Önemsiyoruz

Zeytin Hasat Zamanı

Zeytin ağacı, mayıs ayının ortalarına doğru çiçeklenmeye başlar. Bu çiçekler, haziranın başında tomurcuk formunu alır. Temmuz ayıyla beraber tomurcuklar yeşil zeytin halini alarak olgunlaşmaya başlar. Ağustosta zeytinin çekirdeği sertleşirken, daneleri de büyümeye başlar. Hasat süreci ise ekim ayında başlar ve mart ayına kadar sürer.

Hasat Öncesi Zeytinyağının Kalitesini Etkileyen Faktörler

Zeytinyağının kalitesi üzerinde etkisi olan birçok faktör vardır. Bu faktörlerin başında ise zeytinin çeşidi gelir. Ayrıca yetiştirildiği bölgenin iklimi, toprağının kalitesi, yetiştirme teknikleri ve hasat edildiği zamanın olgunluk derecesi zeytinyağının kalitesini doğrudan etkileyen unsurlardır.

Zeytin Hasadının Yöntemleri

Zeytinlerin toplanmasında farklı yöntemler kullanılır: Bu yöntemlerden en bilinenleri şunlardır:

  • Sırıkla darbelerle hasat
  • Elle hasat
  • Tarak benzeri aletlerle hasat
  • Makine yardımıyla hasat

Zeytinyağı Nasıl Saklanmalıdır?

Zeytinyağının saklanma koşulları, kalitesinin korunması için oldukça önemlidir. Soğukta katılaşabilen zeytinyağı, ısıtıldığında eski sıvı formuna kavuşur ve bu süreç kalitesini bozmaz. En ideal saklama şartları güneş ışığından uzak, nem almayan oda sıcaklığında ve kapalı bir kap içerisinde muhafaza etmektir.

Kontrol Neden Önemli?