Zeytinyağı, sadece zeytin ağacından mekanik yolla elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olan kendine özgü tadı ve kokusu olan, yeşilden sarıya değişebilen renkte doğal olarak tüketilebilen yağlardır.
Zeytinin ağacının istenilen kalitede meyve vermesi, zeytinlerin toplanması, sıkılması, ambalajlanarak yine en iyi kalitede tüketiciye ulaşması ancak her aşamanın titizlikle incelenmesi ile mümkündür.
Kaliteli zeytinyağı için her aşamanın deneyimli uzmanlar tarafından kontrol ediliyor olması çok önemlidir. Komili uzmanları bu mucizevi meyve suyunu hak ettiği kalitede sunmak için fiziksel, kimyasal kontrol testlerini ambalajlama prosesinin öncesi ve sonrasında yapmaktadırlar.
Komili’nin 140 yıllık başarısının arkasında kalite ve kontrole verilen önem yatmaktadır.
Sadece zeytin ağacı, Olea europaea L. meyvelerinden mekanik yolla elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olan kendine özgü tat ve kokuda, yeşilden sarıya değişebilen renkte doğal olarak tüketilebilen yağlardır.
Zeytin, dünya üzerinde iki coğrafi kuşakta yetişmektedir. Bu kuşaklar kuzey ve güney yarım kürede 30°-45° enlem dereceleri arasında yer alır. 33 ülkede yetiştirilmektedir.
Akdeniz bölgesinin geleneksel ürünü olan zeytinyağı yaygın olarak gıda, kozmetik, ilaç ve sabun yapımında kullanılır. Geleneksel kullanımda lamba yakıtı olarak da kullanılmıştır.
Zeytinyağı Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere, tüm dünyada kullanılmaktadır.
Zeytin ağacı Mayıs ayı ortasında çiçek açmaya başlar, Haziran ayı başlarında tomurcuğa dönüşür, Temmuz ayında zeytinler tomurcuktan çıkıp yeşil zeytin olarak olgunlaşmaya başlar. Ağustos ayında çekirdek sertleşip dane irileşir. Zeytin hasadı Ekim ayında başlayıp bir sonraki yıl Mart ayına kadar devam etmektedir.
Zeytin ve dolayısıyla zeytinyağının bileşimi zeytin çeşidi, yetiştirildiği yerin toprak ve iklim koşulları, yetiştirme tekniği, zeytin hasadında olgunlaşma derecesi gibi bir çok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Zeytinyağı soğukta muhafaza edildiğinde donar, ısıtıldığında kalitesi bozulmadan sıvı hale döner. Zeytinyağı, güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında ve nem almayacak şekilde ağzı kapalı olarak saklanmalıdır.