Zeytinyağı Isıtılır mı?

Sağlıklı beslenme şekli denildiğinde öncelikle akla gelenlerden birisi de Akdeniz diyetidir. Zeytinyağı, uzun yaşamın sırrı olarak da nitelendirilen Akdeniz diyetinin önemli bir parçasıdır. Akdeniz diyetinin vazgeçilmez öğesi olmasına rağmen zeytinyağı ile yemek pişirme hakkında bazı yanlış kabuller vardır. Bunlardan en yaygınlarından birisi de zeytinyağının ısıtılınca bazı özelliklerini kaybettiği ya da sağlığa zararı olabileceğidir. Aslında zeytinyağını ısıtma veya sıcak yemeklerde zeytinyağı kullanmanın sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Zeytinyağı, ısıtıldığı zaman da içeriğindeki sağlığa yararlı bileşenleri korur. Zeytinyağının ısıtılması hakkında doğru bilinen yanlışlara tek tek bakarak neden bu muhteşem lezzetten sıcak yemeklerde de faydalanılabileceğini öğrenebiliriz. İşte zeytinyağı ısıtmak ile ilgili akla gelen tüm sorular:

Zeytinyağı Isıtılınca Besin Değerini Kaybeder mi?

Zeytinyağının içeriğinde büyük miktarda bulunan tekli doymamış yağlar, sağlık açısından büyük önem taşır. American Heart Association’e göre tekli doymamış yağlar kötü kolesterolün (LDL) düşmesine yardımcı olur. Bu da kalp rahatsızlıklarının engellemeye destek olur. Tekli doymamış yağlar aynı zamanda hücrelerin korunmasına ve gelişmesinde etkilidir. Tekli doymamış yağ asitleri yüksek sıcaklıklarda da yapısını korur. Bu sebeple zeytinyağı ile sıcak yemek yaptığınız zaman da sağlığa yararlarından faydalanabilirsiniz. 

Zeytinyağını sağlık açısından önemli kılan diğer bileşeni ise polifenollerdir. Polifenoller bitkilere yeşil rengi veren doğal bir bileşendir. Polifenoller ısıya karşı duyarlıdır. Ancak zeytinyağı ile yemek pişirildiği zaman polifenoller kaybolmaz. Bir kısmı yemekte kullanılan sebzelere geçer. Zeytinyağındaki polifenollerin sebzelere geçişi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ¨Neden Sebzeleri Zeytinyağında Kızartmak Daha Sağlıklı?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Yüksek polifenol içeren bir zeytinyağı tüketmek isterseniz Komili Erken Hasat Zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Komili Erken Hasat Zeytinyağı, henüz olgunlaşmamış yani yeşil zeytinlerden elde edildiği için polifenol miktarı daha yüksektir. Zeytinyağı çeşitleri hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevaplarına ulaşmak için ¨Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?¨ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Zeytinyağında Kızartma Yapmak Sağlıklı mı?

Zeytinyağının yüksek ısıya çıkması ile ilgili en çok merak edilenlerden birisi de ¨Zeytinyağı ile kızartma yapılır mı?¨ sorusudur. Zeytinyağının o aromatik lezzetini kızartmalarda kullanmamak için hiçbir sebep yoktur. Zeytinyağının duman noktası, yani bozulmaya başladığı yüksek ısı oldukça yüksektir. Evde yaptığınız kızartmalarda bu sıcaklığa ulaşmanız pek mümkün değildir. Özellikle riviera tipi zeytinyağı ile güvenle zeytinyağında kızartma yapabilirsiniz. Zeytinyağı ile yapabileceğiniz lezzetli bir kızartma tarifi için ¨Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi: Zeytinyağlı Levrek Tava¨ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Isıtınca Zeytinyağının Tadı Değişir mi?

Sıcak tariflerinizde kullandığınızda zeytinyağının sağlık açısından yararlarından faydalanabilirsiniz. Zeytinyağının tadı ise ısıtıldığı zaman bir miktar değişikliğe uğrayabilir. Isıtıldığı zaman tadının değişmesi olumlu bir durumdur. Zeytinyağının yoğun meyvemsi aroması baskın bir tat olmaktan çıkar, yemeğin lezzeti ile birleşir ve eşsiz bir tada kavuşursunuz. Zeytinyağı ile pişirebileceğiniz sıcak lezzetlerin tariflerine ulaşmak için ¨Zeytinyağlı Tarifler¨ kategorimizi ziyaret edebilirsiniz. Komili Soğuk Sıkma gibi zeytinyağının lezzetini yoğun olarak almak istediğiniz zeytinyağı türlerini ise soğuk tariflerinizde kullanabilirsiniz. 

Zeytinyağını Isıtınca Trans Yağ Açığa Çıkar mı?

Trans yağların, diyabet, alerji ve kalp rahatsızlığı gibi sağlık açısından zararları bulunmaktadır. Bitkisel yağları katı forma getirmek için kimyasal bir yöntem kullanılarak elde edilir. Kimi yiyeceklerde ise doğal olarak bulunabilir. Zeytinyağı ısıtıldığı ya da zeytinyağında kızartma yapıldığı zaman trans yağ açığa çıkmaz. Zeytinyağını tüm sıcak tariflerinizde güvenle kullanabilirsiniz. Aslında zeytinyağını kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu muhafaza şartlarıdır. 

Zeytinyağı Saklama Koşulları Nelerdir?

Zeytinyağı, ısı, ışık ve oksijenden olumsuz etkilenir. Isı, ışık ve oksijene yoğun şekilde maruz kalan zeytinyağının bozulma ihtimali olabilir. Bu sebeple zeytinyağını ocak yanı, fırın üstü gibi sıcak yerlerde muhafaza etmemenizde fayda vardır. Mutfak dolabınızın içerisinde, ağzı kapalı bir şekilde etiket üzerinde belirtilen son kullanım tarihine kadar güvenle kullanabilirsiniz. 


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar