Yumuşayan Meyve Sebzeleri Değerlendirebileceğiniz 3 Tarif

Mevsim meyve ve sebzeleriyle dolu keyifli bir alışveriş yaptınız. Artık her gün ¨Ne pişirsem?¨ diye düşünmenize gerek bile kalmadı. Ancak tüm günü dışarıda geçirdiğiniz ya da pek iştahınız olmayan birkaç gün bile dolabınızdaki sebze meyvelerin yumuşaması için yeterli. 

Elbette yemek düzeninde yaptığınız küçük değişiklikler zevkli bir market ya da pazar alışverişi yapmanıza engel değil. Yumuşayan meyve sebzeleri değerlendirmenin yollarını öğrenerek hem gıda israfından kaçınabilir hem de lezzetli öğünler yiyebilirsiniz.

Çevrenin Geleceği İçin: Gıda İsrafını Sonlandırmak 

Lezzetli bir öğün yeme zevkini yaşarken çevreyi de koruyabileceğinizi biliyor muydunuz? Gelin, bunu gıda israfının çevreye etkileri ile ilgili şu veriye bakarak öğrenelim: Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın yayımladığı 2021 Gıda İsrafı Raporu’na göre sera gazı emisyonunun yaklaşık %8 ila %10’una tüketilmeyen gıdalar neden oluyor. 

Yani çöpe atılan her gıda aslında iklim değişikliğine de etki ediyor. Yine aynı rapora göre Türkiye’de kişi başına 93 kilogram yemek çöpe atılıyor. Öyleyse gelin, ¨Yumuşayan meyve sebze nasıl değerlendirilir?¨ sorusuna cevap olarak derlediğimiz tariflere birlikte bakalım:

  1. Izgara Meyve Tarifi

“Artan meyveleri değerlendirme” denildiği zaman aklınıza sadece smoothie geliyorsa bir de ızgara meyveyi deneyin deriz. Hem yetişkinlerin hem de çocukların keyifli bir atıştırmalık olarak yiyebileceği ızgara meyve için gerekli malzemeler şunlar:

  • 3 erik
  • 2 şeftali
  • 1 muz
  • 1 armut
  • 1 elma
  • 1 portakal suyu
  • 3 yemek kaşığı esmer şeker
  • 3 yemek kaşığı Komili Natürel Sızma Zeytinyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri

Tarifte yer alan malzemelere sevdiğiniz ya da yumuşayan diğer meyveleri de ekleyebilirsiniz. Mevsimine göre portakal suyu yerine şeftali, nar, elma gibi meyvelerin de suyunu sıkarak kullanabilirsiniz. Izgara meyve yapımı için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Meyveleri yıkayın ve varsa çekirdeklerini ayıklayın. Meyveleri ikiye bölün.
  • Fırın kağıdı serdiğiniz bir tepsiye meyveleri dizin ve üzerlerini fırça kullanarak zeytinyağı ile yağlayın.
  • Esmer şekeri de üzerlerine serptikten sonra meyveleri 200 derecede ızgara ayarına getirdiğiniz fırında yaklaşık 15 dakika kızartın. 
  • Meyveler kızarırken bir karıştırma kasesinde yumurtanın sarısını ve pudra şekerini çırpın. 
  • Yumurta sarısı ve pudra şekeri karışımının içine portakal suyu ilave edin. Bu karışımı yani meyvenin üzerine dökeceğiniz sosu benmari usulü pişirin. Su kaynayan bir tencerenin üzerine içinde sos karışımı bulunan kaseyi yerleştirerek buharda yani benmari usulü pişirme yapabilirsiniz. 

Fırından çıkardığınız meyvelerin üzerine sos gezdirerek ızgara meyveleri afiyetle yiyebilirsiniz.

  1. Sebzeli Sos Tarifi

Gelelim yumuşayan sebzeleri değerlendirmenin lezzetli yoluna: Karışık sebzeli sos. Kalan sebzeleri değerlendirmek için hazırlayabileceğiniz bu sos için gerekli malzemeler şunlar:

  • 1 su bardağı ıspanak (Zevkinize ve buzdolabınızda kalan sebze türüne göre pazı ya da semizotu da kullanabilirsiniz.)
  • 1 adet kapya biber
  • 3 adet çarliston biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 5 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı Komili Riviera Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Üzerine zeytinyağı dökerek buzdolabında muhafaza edebileceğiniz sebzeli sos hem kahvaltılarınızın hem de et yemeklerinizin eşlikçisi olabilir. Kolay bir sebzeli sos yapımı için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Sebzeleri küp küp doğrayın.
  • Isıttığınız bir tavaya zeytinyağını dökün ve soğanları 2-3 dakika kavurun.
  • Ardından biber türlerini, sarımsağı ve baharatları ilave ederek karışımı yaklaşık 10 dakika soteleyin. 
  • Domatesleri rendeleyin ya da kabuklarını soyarak blenderdan geçirin. 
  • Tavadaki karışımın üzerine domatesleri de ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.

Sebzeli sosunuz hazır oldu bile.

  1. Karışık Salata Tarifi

Ekşi ve tatlı lezzetleri bir arada yemeyi seviyorsanız size başlı başına bir öğün sayılabilecek tarif önerimiz var: Karışık salata. Hem meyve hem de sebzeleri kullanabileceğiniz bu salatayı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlar:

  • Yarım çay bardağı aşurelik buğday
  • Yarım elma
  • 2-3 adet kayısı
  • 2-3 adet erik
  • Yarım demet roka ya da semizotu
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kapya biber
  • Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 4 yemek kaşığı Komili Soğuk Sıkma Zeytinyağı
  • Tuz
  • Sirke ya da limon

Daha ekşi bir lezzet için salataya yarım çay bardağı kapari ve nar ekşisi de ekleyebilirsiniz. Karışık salata yapmak için de şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Aşurelik buğdayları bir tencereye koyun ve üzerini geçecek kadar su ilave edin. Yaklaşık 15 dakika boyunca buğdayları haşlayın. 
  • Buğdayları süzerek derin bir salata kasesine koyun.
  • Meyve ve sebzeleri küp küp doğrayın. Tüm meyve sebzeleri ve dövülmüş cevizi buğdayların üzerine ekleyin.
  • Karışımın üzerine zeytinyağı, tuz, sirke ya da limon ekleyin ve karıştırın. 

Doyurucu salatanız hazır oldu bile. Afiyet olsun.


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar