Yılbaşı Menüsünün Vazgeçilmezi: Fırında Tavuk Dolma Tarifi

Yılbaşı Menüsünün Vazgeçilmezi: Fırında Tavuk Dolma Tarifi 

Kızarmış, parlak görünümlü bir tavuk dolmasının sofraya gelişi yılbaşı yemeklerinin sabırsızlıkla beklenen anıdır. Çünkü tavuk dolmasının iştah açıcı görüntüsü kadar lezzetinin de muhteşem olduğu bilinir. 

Siz de yılbaşı renkleri ile dekore ettiğiniz sofranıza göz alıcı bir dokunuş yapmak istiyorsanız tavuk dolması pişirmenizi öneririz. Tam kararında ölçülerle hazırladığımız fırında tavuk dolma tarifini pişirmek için gerekli malzemeler şunlar:

  • 1 adet büyük boy tavuk
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1.5 su bardağı sıcak su
  • 1 orta boy soğan
  • 4 yemek kaşığı Komili Yemeklik Natürel Birinci Zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 3 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Yemeğe kızarmış görünümünü veren tavuk dolma sosu için gerekli malzemeler ise şunlar:

Fırında Tavuk Dolma Nasıl Yapılır? 

Tavuk dolması hazırlamanın ilk aşaması iç pilavı pişirmek. Önce püf noktasını verelim: Tavuğun içerisinde de pişeceği için pilavı normalden daha az su ile hazırlayabilirsiniz. Hafif diri kalan pilavı tavuğun içerisine doldurduktan sonra kalan kısmına su ekleyerek pişirmeye devam edebilirsiniz. Fırında tavuk dolmanın iç harcı yani pilavı hazırlamak için de şu aşamaları uygulayabilirsiniz:

  • Bir tencereye 4 yemek kaşığı zeytinyağı dökün. Küp küp doğradığınız soğanları yağın içerisinde hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Soğanın üzerine yıkadığınız pirinci ekleyin ve 1-2 dakika kavurun.
  • Karışımın üzerine tuz, tarçın, karabiber, yenibahar, dolmalık fıstık ve 1.5 su bardağı sıcak su ekleyin.
  • Pilavı, tencerenin kapağı kapalı halde kısık ateşte suyu çekinceye kadar pişirin.

İç harcı hazırladıktan sonra fırında tavuk dolmanın fırında pişme adımına geçebilirsiniz:

  • Tavuğun içini pilavla doldurun. Ancak pilavın ezilmemesi için harcı bastırmadan doldurmaya dikkat edebilirsiniz. Tavuğun ayaklarını bağlayarak pilavın dışarı dökülmesini engelleyebilirsiniz. 
  • Kalan pilavı pişirmeye devam edin.
  • Küçük bir kasede yoğurt, biber salçası ve zeytinyağını karıştırın. Bu sosu bir fırça yardımı ile tavuğun üzerine sürün.
  • Tepsiye yerleştirdiğiniz tavuğu 180 derecede ısıtılmış fırına verin ve yaklaşık 45 dakika pişirin. 
  • Kalan pilavı bir servis tabağına koyduktan sonra üzerine tavuğu yerleştirerek servis edebilirsiniz.

Fırında tavuk dolma ile birlikte yılbaşı menüsü eksiksiz hale geldi bile. Yemek sonrası keyifli anlarınıza eşlik etmesi için de tarifini verdiğimiz zencefilli yılbaşı kurabiyesini hazırlayabilirsiniz. 

Sağlıklı ve mutlu yıllar dileriz.


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar