Zeytinyağının kalite, damak zevki ve kullanım alanına göre birçok türü var. Bu çeşit zenginliği, zeytinyağı seçim yaparken farklı kriterleri göz önünde bulundurmamızı gerektirir. Zeytinyağı satın alırken öncelikle ne amaçla kullanacağımızı değerlendiririz. Sıcak yemeklerde ve kızartmalarda genellikle riviera zeytinyağı, soğuk tariflerde ise natürel sızma zeytinyağı kullanırız. İki seçenek olduğu için bu aşamaya kadar seçim yapmak oldukça kolaydır. Ancak sızma zeytinyağı kullanmaya karar verdiğimizde önümüzde, erken hasat, tek bahçe, taş baskı, filtresiz ve soğuk sıkım gibi birçok seçenek belirir. En çok merak edilen ise soğuk sıkım zeytinyağının diğerlerinden farkıdır. Sızma zeytinyağı türlerinin özellikleri ve soğuk sıkım zeytinyağının farkı hakkında bilgi edinerek pratik bir tercih yapmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Evinizin zeytinyağı uzmanı olmanız için size ufak bir tavsiyemiz var. Koyu renkli bardaklar alın, her bardağa farklı bir Komili zeytinyağı türü doldurun ve damak zevkinize uygun bir yağ seçin. Tadım yaparken ağzınızda kalan lezzeti değiştirip diğer yağın tadını alabilmek için bir parça elma çiğnemeyi de ihmal etmeyin. Neden koyu renkli bardak dediğinizi duyar gibiyiz. Çünkü zeytinyağının rengi tadımda önyargılı karar vermenize sebep olabilir. Unutmayın, renk bir kalite göstergesi değildir, zeytinyağları sarıdan yeşile birçok farklı tonda olabilir. İşte Komili Zeytinyağının birbirinden lezzetli türleri arasından seçim yapabilmeniz için bilmeniz gereken zeytinyağı türleri:
Zeytinyağı elde etmek için zeytin ve çekirdeği kırılıp ezilerek hamur haline getirilir. Elde edilen zeytin püresi ısıtılarak yoğrulur. Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır. Sıcak sıkımda zeytin ise 35 ila 50 dereceye kadar ısıtılabilir. Bu da zeytinde bulunan bazı besin değerlerinin düşmesine sebep olabilir. Zeytin toplandığı gün içerisinde 27 derecenin altındaki soğuk su ile yağı çıkarılır ve Komili Soğuk Sıkma zeytinyağı elde edilir. Zeytin aromasını en saf haliyle hissetmek için soğuk sıkım zeytinyağı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Soğuk sıkım zeytinyağının meyvemsi lezzeti ile tatlandıracağınız meze tariflerine ulaşmak için ¨Sofranızı Şölene Çevirecek Zeytinyağlı Ege Mezeleri¨ tariflerimize göz atabilirsiniz.