Sofranızı Şölene Çevirecek Zeytinyağlı Ege Mezeleri

Sonbahar, havaların serinlemeye başladığı, ev içi yemek davetlerinin arttığı ve tabii ki balığın sofraların baş tacı olduğu zamandır. Sonbaharla başlayan balık mevsimi, ocakta lüfer, şubatta kalkan, martta mezgit diye devam ederek yılın uzun bir dilimine yayılır. Bu balık severlerin her ay farklı bir balığı doyumsuz zeytinyağlı mezeler ile birlikte tadacağı anlamına gelir. Siz de balık davetlerinizi unutulmaz kılacak mezeler hazırlamak isterseniz zeytinyağlı ege mezeleri tariflerimize göz atmayı ihmal etmeyin. İşte kalbi Ege’de kalanlara özel meze tarifleri.

Deniz Börülcesi

Ege lezzetleri arasında en sevilenlerden birisi de deniz börülcesidir. Ayıklaması biraz zaman alsa da damakta bıraktığı tat tüm uğraşlara değiyor. İşte az malzemeli bol lezzetli bir zeytinyağlı meze tarifi.

  • Malzemeler:
  • Bir bağ deniz börülcesi
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çay bardağı Komili Natürel Sızma Zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • Hazırlanışı

Deniz börülcelerini sirkeli suya yatırın ve bir tencereye su koyarak kaynatın. Deniz börülcesi 10 dakika sirkeli suda bekledikten sonra duru suyla yıkayın. Kaynayan suyun içerisine koyun ve 10 dakika pişirin. Derin bir kabın içerisine buz koyun ve pişen börülceleri yarım dakika kadar buzda bekletin. Deniz börülcelerini bir süzgece alın ve kılçıklarını ayıklayın. Sarımsakları ezin, Komili Natürel Sızma zeytinyağı ve limonla karıştırın. Börülceleri bu sosla karıştırın ve ortalama 3 saat buzdolabında bekletin. Afiyet olsun.

Tarator

Tahin ve yoğurdun mükemmel birleşimi olan taratoru dilerseniz balıkla dilerseniz de kırmızı etin yanında yiyebilirsiniz.

  • Malzemeler:
  • 1 çay bardağı kabuklu tahin
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 demet maydanoz
  • 1.5 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 çay bardağı sulu yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı Komili Natürel Sızma Zeytinyağı
  • Tuz
  • Hazırlanışı:

Maydanozları ince ince doğrayın. Sarımsakların üzerine hafif tuz döküp ince ince kıyın. Derin bir kasenin içerisine yoğurtları, kıyılmış cevizi, sarımsak, maydanoz ve tuzu ekleyerek karıştırın. Taratoru servis edeceğiniz zaman arzuya göre üzerini tatlı pul biber ve zeytinyağı ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Acur Cacığı

Acuru şimdiye kadar sadece turşu olarak yediyseniz bir de mezesini denemenizi tavsiye ederiz. Ege cacığı olarak da bilinen acur cacığı hem lezzetli hem de pratik bir meze. 

  • Malzemeler:
  • 4 orta boy acur
  • Yarım çay bardağı Komili Natürel Sızma Zeytinyağı
  • Kuru nane
  • Tuz
  • 1.5 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Hazırlanışı:

Rendenin kalın tarafı ile acuru rendeleyin. Sarımsağı ezin, yoğurt, zeytinyağı, tuz ve nane ile karıştırın. Rendelediğiniz acurları da karışıma ekleyin. Servis yapmadan önce üzerine zeytinyağı gezdirip dere otu yaprakları serpiştirin. Afiyet olsun.

Cibes

Kaynak

Ege mutfağı, diğer bölgelerde rastlamayacağınız kadar zengin ot çeşidine sahip. Bu adı az bilinen, tadı ile büyüleyen otlardan birisi de cibes. Pazarlarda bulabileceğiniz cibesin en lezzetli hali ise zeytinyağlı cibes mezesi.

  • Malzemeler:
  • Yarım kilo cibes otu
  • 1 adet limon
  • Yarım çay bardağı Komili Natürel Sızma Zeytinyağı 
  • Tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Hazırlanışı:

Cibes otunu 10 dakika sirkeli suda bekletin ve duru su ile yıkayın. Kaynayan suyun içerisine cibesleri bütün halde koyun ve sap kısımları yumuşayana kadar pişirin. Bir süzgece alın ve süzüldükten sonra doğrayın. Sarımsağı ezin ve limonu sıkın. Derin bir kasenin içerisine limon suyu, sarımsak, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz katıp karıştırın. Bu sosun üzerine de ılınan cibes otunu ekleyin ve afiyetle yiyin. 


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar