Şeker Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, bazı konulara dikkat edilmediği zaman yaşam kalitesini etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Şeker hastalarının sağlıklı bir yaşam sürmesi için öncelikle doktorun önerdiği ilaç tedavisini uygulamaları ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmelerinde fayda vardır. Peki şeker hastaları nasıl beslenmeli? İşte diyabet hastalarına beslenme önerileri:

  1. Kan şekerini hızlı yükseltmeyen yani glisemik indeksi düşük besinler tüketilebilir. Mesela beyaz ekmek, pirinç yerine tam tahıl ekmeği, esmer pirinç ya da bulgur ve taze meyve sebze tüketilebilir.
  2. Kan şekerini düşürmek için herhangi bir ot ya da bitkinin yenmesi doğru değildir. Diyetisyen ve doktor tavsiyesine başvurulmalıdır.
  3. Yağsız kırmızı et ve balık gibi sağlıklı et tüketilebilir.
  4. Öğün atlamamaya dikkat edilmelidir. Düzenli olarak 3 ana öğün, 3 ara öğün yenilebilir.
  5. Kişiye özel beslenme programı belirlenmelidir. ¨Şeker hastaları için yemek listesi¨ gibi hazır listeler yerine kişinin kilosu ve boyuna özel diyetisyenin önerdiği beslenme düzenine uyulmalıdır. 
  6. Günde en az 2.5 litre su tüketimine özen gösterilmelidir.
  7. Trans yağ içeren hazır gıdalar tüketilmemelidir. 
  8. Haşlama, ızgara ve fırın gibi yemek pişirme yöntemleri tercih edilebilir.

Şeker hastalarının kan şekeri kontrolünü sağlamaları için beslenme tercihlerini bir yaşam tarzına dönüştürmeleri gerekir. Market alışverişi yapmadan önce sağlıklı beslenmeyi sağlayacak bir liste hazırlanıp ona uyulabilir. Diyabet hastalarının alışveriş listelerinde bulunması gereken besin grupları ise şunlardır:

  • Karbonhidratlar

Vücudun enerji kaynağı olan karbonhidratlar günlük beslenme düzeni içerisinde bulunmalıdır. Ancak karbonhidratların basit ve kompleks olmak üzere iki türü vardır. Şekerli gıdalar, mısır gevreği, pirinç ve beyaz ekmek gibi gıdalar basit karbonhidrat grubundadır ve glisemik indeksi yüksektir. Kan şekerinin ani yükseliş ya da düşüş göstermemesi için baklagiller, işlenmemiş tahıllar ve meyve sebzenin yani kompleks karbonhidratların tüketilmesinde fayda vardır. İnsülin tedavisinin türü ve diyabet tipine göre tüketilmesi gereken karbonhidrat miktarı doktor önerisi ile belirlenebilir.

  • Sağlıklı Yağlar

Yağ asitleri yiyecekler ile vücuda alınan ve sağlık için önemli besin kaynaklarıdır. Diyabet hastalarının tekli ya da çoklu doymamış yağ asitlerini tüketmeleri önerilir. Sağlık Bakanlığı tarafından basılan Diyabet ve Beslenme isimli yayına göre tekli doymamış yağlardan alınan enerjinin %15 olabileceği, doymuş yağlardan gelen enerjinin ise %7’nin altında olması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle hayvansal kaynaklı yani doymuş yağların tüketimini sınırlandırmaya, yemeklerde bitkisel kaynaklı yağlar tüketmeye özen gösterilebilir. İçerdiği linoleik yağ asiti ile sağlığı destekleyen zeytinyağının tüketimi tercih edilebilir. Günlük tüketilmesi gereken yağ miktarı hakkında doktor ya da diyetisyen tavsiyesine başvurulmalıdır.

  • Proteinler

Proteinler, vücudun kemik, kas, kıkırdak gibi dokularının oluşması ve onarılmasında görev alan önemli bir besin kaynağıdır. Diyabetli hastalarda protein alımının artırılmasına gerek yoktur. Ancak şeker hastalığına bağlı olarak böbrek problemleri geliştiği takdirde protein alımının sınırlandırılması ile ilgili doktor tavsiyesine başvurulmalıdır.

  • Vitamin ve Mineraller

Yeterli ve dengeli bir beslenme için günlük öğün düzeninde vitamin ve mineral içeren taze meyve sebzelere yer verilebilir. Suda eriyen ve yağda eriyen olmak üzere iki vitamin grubu vardır. Suda eriyen yani C vitamini ve B grubu vitaminleri depolanmaz. Bu nedenle günlük olarak tüketilmelerinde fayda vardır. Yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin çözülmesi için yağ tüketimine de önem vermek gerekir. Sağlıklı yağ seçenekleri hakkında bilgi almak için ¨Yağ Seçim Rehberi: En Sağlıklı Yağ Hangisidir?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz. 

Kaynak

Kaynak 2


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar