Ramazana Özel Beslenme Önerileri ile Zindeliğinizi Koruyun

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür sözünü duymuş olmalısınız. Ramazan ayında kahvaltı yerini sahura bırakır. Gün içerisinde ihtiyacımız olan besinleri ve sıvıyı sahurda karşılarız. İftarda ise beslenme düzeni biraz daha farklılaşır. Kim lezzetli bir kadayıf tatlısına hayır diyebilir ki?

Aslında ramazan lezzetlerinin keyfini çıkarırken aynı zamanda sağlığımızı korumak için birkaç noktaya dikkat edebiliriz. Örneğin yalnızca sağlıklı yağları tercih edebilir, etin yanında yemekten vazgeçemediğiniz pirinç pilavını esmer pirinç ya da bulgurla hazırlayabilirsiniz. Gelin ramazanda dengeli beslenme ile ilgili dikkat edebileceğiniz noktalara bakalım. Bayramı sağlık ve mutlulukla karşılayın. İşte ¨Ramazanda nasıl beslenmeli?¨ sorusunun cevapları.

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Sahura kalkmakta zorluk yaşadığınız için gece boyu uyanık kalıp sık sık yemek yiyenlerden misiniz? Peki iftar vakti geldiğinde sofrada sevdiğiniz tüm yiyeceklerin olmasını mı seviyorsunuz? Yalnız değilsiniz, ramazan beslenmesinde çoğu kişi bazı temel beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapmaktan hoşlanır. Yine de iftar ve sahuru yaptıktan sonra da bu keyif hissini yaşamak için bazı sağlıklı beslenme konularına dikkat etmenizde fayda vardır:

  • Sahur yapmadığınız zaman oruç tutma süresini uzatmış olursunuz. Bu da iftara yaklaşırken halsiz hissetmenize sebep olabilir. Ayrıca iftar zamanı geldiğinde daha çok yeme isteği duyarsınız. 
  • İftar bahara denk geldiği zaman yaz mevsimi kadar susamayabilirsiniz. Ancak susamasanız bile günlük yaklaşık 2.5 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Susuzluk yorgun hissetmenize neden olur. Kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler yerine su, komposto ya da ayran içmeyi tercih edebilirsiniz. Kafein idrar yolu ile su atımını kolaylaştırdığı için sıvı ihtiyacınızı yeterince karşılayamamanıza neden olabilir. 
  • Ramazan süresince hafif öğünler yemek için haşlama, fırında pişirme ya da ızgara yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Hangi pişirme yöntemi ile hazırlarsanız hazırlayın yemeklerinizde zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kullanmanız önemlidir. Kızartma zevkini yaşamak istediğiniz zaman ise yalnızca iftar vaktini tercih etmenizde fayda vardır. Sağlıklı ve hafif bir kızartma için Komili Riviera Zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağının içeriğindeki polifenollerin sebzelere de geçmesi sayesinde vücudunuzun direncini artırmaya yardımcı antioksidanları alabilirsiniz. Ayrıca zeytinyağının içeriğinde bulunan E vitamini de iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar hücre zararını engellemeye yardımcı olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olur. Hazmı kolay bir yağ olduğu için de sindirim sistemi problemleri yaşama ihtimalini düşürür. 
  • İftar ile sahur arasında kuruyemiş ya da yoğurt gibi hafif gıdalardan oluşan 2 ara öğün olmasına özen gösterebilirsiniz.

Sahurda Ne Yenilmeli?

Sahur, gün içerisinde enerjik olmanızı sağlayacak ramazan öğünüdür. Ancak fazla şekerli ya da yağlı gıdalar tüketmemenizde fayda vardır. Hızlı bir şekilde tokluk hissi veren gıdalar yerine kan şekerinizi dengede tutmaya yardımcı yiyecekler tüketebilirsiniz. Sahurdan sonra uyuyacağınız yani metabolizmanız yavaşlayacağı için de kilonuzu koruyabileceğiniz ve midenize dokunmayacak hafif yiyecekler yemenizde fayda vardır. Sahur menüsü ile ilgili dikkat edebileceğiniz noktalar ise şunlardır:

  • Sahurda özellikle kahvaltı ya da hafif bir çorba gibi ağırlık vermeyecek yemekler yiyebilirsiniz. 
  • Gün içerisinde susamanıza neden olabilecek pastırma, sucuk ve kuru fasulye gibi gıdalar yememeye özen gösterebilirsiniz.
  • Zeytinyağlı hafif bir salata hazırlayıp içine beyaz peynir ve kızarmış kepekli ekmek koyarak doyurucu ve hafif bir sahur yapabilirsiniz. 
  • Sahurda peynir, yoğurt ve yumurta gibi protein bakımından zengin gıdalar tüketebilirsiniz.
  • Hamur işi tüketmemeye özen gösterebilirsiniz. Hamur işi yerine un oranı düşük, besin açısından zengin mücver pişirebilirsiniz. İftardan sonra pişirebileceğiniz için de sahur menünüz hazır olur. Sahura özel mücver tariflerine ¨4 Mevsime Özel Zeytinyağlı Mücver Tarifleri¨ yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İftarda Ne Yemeli?

Sevdiklerinizle paylaştığınız bir ramazan sofrasında hurmadan, turşuya, pastırmadan zeytine kadar birçok geleneksel lezzete yer verdiniz. Şimdi sıra iftar heyecanını beklemekte. İftar sonrası o hepimizin zaman zaman tecrübe ettiği pişmanlık hissini yaşamamak için birkaç ufak noktaya dikkat edebilirsiniz:

  • Orucunuzu açarken peynir, domates ya da zeytin gibi hafif bir kahvaltılık ile orucunuzu bozabilir ve ardından çorba içebilirsiniz. Çorbanın fazla salçalı ve yağlı olmamasına özen gösterebilirsiniz. Yoğurt ile hazırlanan çorbalar iftar için hafif bir başlangıç yapmayı sağlayabilir. 
  • Yemekleri çok hızlı yememeye ve yeterince çiğnemeye dikkat edebilirsiniz. Aksi halde hazımsızlık problemleri yaşayabilirsiniz.
  • Kabızlık gibi sindirim problemleri yaşamamak için lif bakımından zengin gıdalar tüketmeye ve yiyeceklerinizi zeytinyağı ile hazırlamaya özen gösterebilirsiniz.
  • Tatlı olarak güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Şerbetli tatlı yemek için de kan şekerinin dengesini korumak için yemeğin üzerinden bir saat geçmesini bekleyebilirsiniz. 
  • Asitli içecekler yerine meyve kompostosu veya ayran içmeyi tercih edebilirsiniz.
  • Çeşitli yemeklerden küçük porsiyonlar yemeye dikkat edebilirsiniz. 
  • Hızlı kilo alımını önlemek için zeytinyağlı yemekler pişirebilirsiniz.

Ramazan sofrasını hem görsel şölene çevirecek hem de sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak zeytinyağlı lezzetlerin tarifine ¨Zeytinyağlı Tarifler¨ sayfasından ulaşabilirsiniz. 


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar