Mevsime Uygun Beslenme: Her Öğün İçin Bir Semizotu Tarifi

Meyve ve sebzelerin yetişmeleri için ihtiyaç duydukları iklim şartları doğal olarak sağlandığı için mevsimsel gıdalar yüksek besin değerine sahip olur. Biz de yaza sağlıklı adım atmanız ve formunuzu korumanız için bir yaz sebzesi olan semizotlu tarifler hazırladık. 

Semizotunun içerisinde yüksek oranda bulunan C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve vücudun mevsim geçişlerindeki hastalıklara karşı dirençli olmasına yardımcı olur. Demir, kalsiyum, manganez, magnezyum, potasyum ve A vitamini bakımından da zengin olan semizotu, oldukça düşük yağ oranına sahiptir. 

İçindeki yağların büyük kısmı Omega-3’ten oluşan semizotu, yaza fit girmek isteyenler için de iyi bir seçenektir. Hazırsanız mayıs ayından başlayarak tüketebileceğiniz semizotu ile hazırlanan öğünlere birlikte bakalım.

Vitamin ve Protein Zengini Kahvaltı: Semizotlu Omlet

Omlet denildiğinde aklınıza yalnızca çırpılmış yumurta geliyorsa bir de semizotu ile zeytinyağının birleşiminden oluşan bu harika lezzeti denemenizi öneririz. Bu muhteşem semizotlu omlet tarifi için gerekli malzemeler şunlar:

  • Bir demet semizotu
  • Yarım çay bardağı Komili Natürel Sızma Zeytinyağı
  • Birkaç dal taze soğan
  • 3 yumurta
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 50 gram süzme beyaz peynir
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı biber

Semizotlu Omlet Nasıl Yapılır?

Herhangi bir ön hazırlık gerektirmediği için oldukça pratik şekilde hazırlanan semizotlu omletin yapımı için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Topraklı köklerini kestikten sonra semizotunu iyice yıkayın, süzün ve doğrayın.
  • Taze soğanları ince ince kıyın.
  • Geniş bir karıştırma kasesine yumurtaları kırın. Yumurtaların içine koyacağınız beyaz peyniri bir çatal yardımı ile ezin.
  • Karışımın içine semizotu, soğan, süt, tuz, karabiber ve kırmızı biber ekleyip omlet harcını iyice çırpın.
  • Yapışmaz bir tavayı ısıtın ve zeytinyağını tavaya dökün.
  • Üzerine de omlet harcını dökün ve omletin her iki tarafı hafifçe kızarana kadar pişirin. Hepsi bu!

Doyurucu Öğlen Yemeği: Semizotu Kavurması

Yumuşak kıvamı ile keyifle yenen semizotu kavurmasını hazırlamak için gerekli malzemeler şunlar:

  • 2 demet semizotu
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 çay bardağı Komili Riviera Zeytinyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber

Semizotu Kavurması Nasıl Yapılır?

Semizotu kavurması yapımı için şu pratik adımları uygulayabilirsiniz:

  • Kökünü kestikten sonra semizotunu iyice yıkayın. Temizlediğiniz semizotlarını sapları ile birlikte doğrayın.
  • Kuru soğanı ve domatesi küp küp doğrayın.
  • Derin bir tencereye zeytinyağını döküp soğanı da üzerine ekleyin. Soğanı iki dakika kavurun.
  • Salçayı da ekleyerek bir dakika daha kavurun.
  • Doğradığınız semizotlarını, tuzu, karabiberi ve domatesleri salçalı soğanlı yağ karışımının üzerine ekleyin.
  • Semizotunu yaklaşık 6-7 dakika orta ateşte kavurun.
  • Yarım çay bardağı suyu da ekleyerek semizotu kavurmasını kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Semizotu yemeği hazır oldu bile!

Hafif Akşam Yemeği: Semizotu Salatası

Akşam için düşük kalorili bir öğün hazırlayarak yaza formda girmek isteyenlerin favorisi olacak semizotu salatası için gerekli malzemeler şunlar:

Semizotu Salatası Nasıl Yapılır?

Semizotu salatası yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Kökünü kestikten sonra semizotunu temizleyin ve küçük parçalar halinde dilimleyin.
  • Salatalığı soyun ve rendeleyin.
  • Derin bir karıştırma kasesinin içine semizotu, salatalık, yoğurt ve tuz ekleyin.
  • Tüm salata malzemelerini karıştırdıktan sonra üzerine sızma zeytinyağı gezdirin ve pul biber ekleyin.
  • Dilerseniz salatanın içine keten tohumu ya da chia gibi sevdiğiniz tohumlardan da ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar