İtalyan Mutfağı Sevenlere Özel: Gnocchi Tarifi

gnocchi tarifi

İtalyan mutfağının iştah kabartıcı lezzetlerinden olan gnocchi hazırlamanın ne kadar kolay olduğunu öğrendiğinizde bir daha hazır gnocchi yemek istemeyeceksiniz. ¨Gnocchi nasıl yapılır?¨ sorusunun şaşırtıcı derecede pratik cevabına geçmeden önce birkaç ipucunu sizinle paylaşacağız. En başta küçük bir bilgi verelim: Niyokki olarak okunan bu harika lezzet, ana malzemesi patates ve un olduğu için patatesli makarna olarak da bilinir. Şimdi sıra, mükemmel niyokki tarifi için bilmeniz gerekenlerde:

  • Gnocchi yapımı için olabildiğince kumlu bir patates seçmelisiniz.
  • Baharatları patates sıcakken eklerseniz aromalarını yoğun şekilde verebilirler. Yumurtayı ise patatesi soğuttuktan sonra ekleyebilirsiniz. Böylece yumurta pişmez.
  • Patatesi oda sıcaklığında soğutmalısınız. Buzdolabında soğutulduğu zaman nem ile birlikte sulanabilir.
  • Gnocchi taneleri birbirine hızla yapışabilir. Bu nedenle hamuru hafifçe unlayıp geniş bir tepsiye koyabilirsiniz.
  • Hamurun kıvamını koruması için gnocchi hazırladıktan sonra kısa süre içerisinde pişirmelisiniz. 
  • Hemen pişirmek istemediğiniz gnocchileri buzlukta saklayabilirsiniz.
  • Muhafaza etme yöntemlerinden birisi de hafifçe haşlayıp soğuk suya daldırdıktan sonra üzerinde zeytinyağı gezdirip buzdolabına kaldırmaktır. Bu şekilde “niyokkiyi” buzdolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz.
gnocchi malzemeleri

Gnocchi İçin Gerekli Malzemeler

Gnocchi birçok sosla birlikte keyifle yenebilir. Öncelikle gnocchinin patates makarnası denilen sade hali için gerekli malzemelere bakabiliriz:

  • 500 gram patates
  • 75 gram irmik unu
  • 150 gram un
  • 1 yumurta sarısı
  • Muskat
  • Tuz
  • Parmesan 

Patlıcanlı Gnocchi Sosu İçin Gerekli Malzemeler

Gnocchi için bolonez sos, pesto ya da İtalyanların en temel makarna çeşnilerinden olan zeytinyağı, acı kırmızı biber ve sarımsak gibi damak zevkinize uygun bir sos hazırlayabilirsiniz. Hafif ve lezzetli bir patlıcanlı sos için ise şu malzemeleri kullanabilirsiniz: 

gnocchi yapımı

Gnocchi Nasıl Yapılır?

Tüm malzemeleriniz hazırsa şimdi kolay niyokki yapım aşamalarını takip edebilirsiniz:

  • Patatesi, kabuklarını soymadan haşlayın. Bu haşlama şekli patatesin nişastasını korumasına yardımcı olacaktır.
  • Haşlanan patatesi soğumadan soyun ve üzerine muskat rendeleyip tuz serpin. 
  • Patatesi topak kalmayacak şekilde ezin ve yumurta sarısı ekleyin.
  • İrmik unu ve beyaz unu da koyarak iyice yoğurun. İrmik ununuz yoksa irmiği blenderden geçirebilirsiniz.
  • Orta sertlikte bir kıvam alan hamurdan parça koparıp rulo haline getirin.
  • Yaklaşık 2 cm’lik bölümler kesin. Gnocchi tahtası ile yapılan şekil verme işlemini çatal ile de yapabilirsiniz. 
  • Kestiğiniz parçaların üzerine çatal ile hafifçe bastırın, ortalarına ise çukur olacak kadar bastırın. Böylece hamur, sosu daha iyi çekecektir. 

Şimdi sıra, ¨Gnocchi nasıl pişirilir?¨ sorusunun cevabına bakmakta:

  • Gnocchileri tuz eklediğiniz kaynar suya atın. 
  • Yaklaşık 2 dakika kadar kaynayıp yüzmeye başlayan hamurları bir delikli spatula yardımı ile alıp hazırsa sosun içerisine atın. Sos hazır değilse bir süzgece alıp üzerini hafifçe Komili Natürel Sızma Zeytinyağı ile yağlayın.

Patlıcanlı Sos Yapımı

Gnocchi sosu yapmak için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Geniş bir tavayı ısıtıp içine Komili Riviera Zeytinyağı’nı dökün. 
  • Sarımsakları birkaç parçaya bölüp zeytinyağında kokuları yükselene kadar ısıtın.
  • Sarımsakları tavadan alıp küp şeklinde doğradığınız patlıcanları ekleyin.
  • Patlıcanları yüksek ateşte soteleyin.
  • Patlıcanların üzerine domates ve fesleğen yaprakları ekleyin.
  • Domatesler çok pişmeden önce ocağı kapatıp niyokkinin üzerine sosu ekleyin.

Servis ederken üzerine rendelenmiş parmesan da ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar