Glutensiz Zeytinyağlı Ekmek Tarifi

Buğdaylı ekmeklerde alıştığımız doku ve rengi yakalamak için glutensiz malzeme kullanılan tariflere bazı küçük eklemeler yapmamız gerekir. Çünkü buğdaylı ekmekleri hazırlamak için sadece un, su, tuz ve maya kullanmak yeterlidir. Buğdayın içerisinde bulunan ve bir tür protein olan gluten, malzemelerin bir arada durmasına yardımcı olur. Mercimek, badem, karabuğday, nohut unu gibi glutensiz malzemelerde ise bu gerçekleşmez. Ayrıca glutensiz ekmeklerin bir diğer farkı ise üzerinin tam olarak kızarmaması ya da eşit derecede kahverengi olmamasıdır. 

Glutensiz yiyeceklere özgü bu durumları yaşamadan lezzetli bir ekmek hazırlamanız için özel bir reçete geliştirdik. Yumurta ile ekmek harcınızı bir araya getirebilecek, peynir kırıntıları ile de kızarmış harika bir görünüm yakalayabileceksiniz. İşte, sağlığından ödün vermeden lezzeti yakalamak isteyenlere özel glutensiz ekmek tarifi:

Glutensiz Ekmek Nasıl Yapılır?

Glutensiz beslenme bir sınırlama getiriyor gibi görünse de aslında çok farklı tatları keşfetmeye imkan tanır. Çavdar, karakılçık gibi alışılmış buğday unu türlerinin dışında birçok baklagilin ve tahılın karakteristik lezzeti ile tanışma şansı doğar. Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yoğun bir dokuya sahip olan kırmızı mercimek de bunlardan birisidir. Kırmızı mercimek ile glutensiz ekmek yapımı için gerekli malzemeler ise şunlardır:

Malzemeler:

  • Bir gece önceden ıslatılmış yani suda bekletilmiş 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım su bardağı dil peyniri 
  • Çeyrek çay bardağı Komili Natürel Sızma Zeytinyağı
  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı mahlep 
  • Susam 
  • Çörek otu 
  • 1 tutam pul biber

Yapılışı:

Yoğurma ve mayalama aşaması olmadığı için yapımı oldukça pratik olan glutensiz zeytinyağlı ekmeği hazırlamanın adımları şunlardır:

  • Karbonatın üzerine sirke ekleyip yaklaşık 2-3 dakika bekleyin.
  • Mercimeği süzüp yıkayarak rondoya koyun.
  • Mercimeğin üzerine mahlep, çörek otu, susam, pul biber ve tuz ekleyin.
  • Aynı karışımın içine yoğurt ve yumurtaları da ilave edin.
  • Beklettiğiniz sirke ve karbonat karışımı ile zeytinyağını da rondoya dökün.
  • Pürüzsüz bir görünüm alana kadar tüm malzemeleri rondodan geçirin.
  • Homojen bir hal alan karışımı muffin kalıplarının yarısını dolduracak şekilde paylaştırın. İsterseniz bu karışımı muffin kalıpları yerine zeytinyağı ile yağladığınız borcama da dökebilirsiniz.
  • Glutensiz ekmek karışımını fırına yerleştirmeden önce üzerine yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri serpebilirsiniz. 
  • 180 derecede ısıttığınız fırında kızarmaya koyduğunuz ekmeğin pişme durumunu öğrenmek için içerisine kürdan batırabilirsiniz. Ekmekten çıkardığınızda kürdanın üzerinde hamur parçası kalmıyorsa ekmeğiniz pişmiştir. Afiyet olsun.

Kesmeden önce ekmeğinizi soğuması için bir fırın telinin üzerine koyabilirsiniz. Böylece ekmeğin içi hamur haline gelmeyecektir.

Sağlıklı ve keyifli günler dileriz.


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar