Gıda İsrafıyla Mücadelede İşinize Yarayacak 3 Tarif Önerisi

Gıda İsrafıyla Mücadelede İşinize Yarayacak 3 Tarif Önerisi

Zengin bir mutfak kültürüne sahibiz ve bu da bize her gün yeni lezzetler pişirme imkanı veriyor. Ancak bu şansı kimi zaman fazla yemek israfına yol açacak şekilde de değerlendirebiliyoruz. Örneğin her öğünde farklı bir yemek çeşidi pişirmek bir önceki yemeğin artmasına neden olabiliyor. 

Elbette bir de hesaplayamadığımız durumlar var. Dışarıda yemek yediğimiz ya da pek de iştahımızın olmadığı zamanlar bunlara birer örnek. Tüm bu durumların ortak sonucu ise maalesef yemeklerin çöpe gitmesi.

Bahsettiklerimiz size tanıdık geliyorsa yalnız olduğunuzu düşünmeyin. Bu hepimizin zaman zaman yaşadığı ve istatistiklerin de işaret ettiği bir durum. Öyle ki Birleşmiş Milletler Gıda Raporu verilerine göre ülkemizde her yıl ortalama 7.7 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Peki, fazla pişirilen ya da tüketilmeyen yemekleri israf etmemek için ne yapılabilir?

Kendi evlerimizden başlayarak gıda israfına son vermek için bazı yaratıcı çözümler bulabiliriz. Bunlardan en pratiği ise artan yemekleri değerlendirmek. İşte, israfı önleyen yemek tarifleri:

  1. Artan Mercimek Nasıl Değerlendirilir?

Çorbasından böreğine, mercimekle yapılan yemekler oldukça çeşitli. Bu nedenle kalan mercimekle yapabileceğiniz, damak zevkinize uygun bir tarifi mutlaka bulabilirsiniz. Artan mercimek yemeğinizi değerlendirmenin birkaç yolunu sizin için derledik:

  • Mercimek çorbanız arttıysa öncelikle süzün. Çorbanın suyunu salçalı bir yemek ya da çorbada değerlendirebilirsiniz. Kalan mercimekleri ise blenderdan geçirin ve mercimek köftesine katın. 
  • Mercimekleri kullanmanın bir diğer yolu ise börek yapmak. Mercimekli pilavdan ya da çorbadan kalan mercimekleri börek harcı olarak kullanabilirsiniz.
  • Vejetaryen karnıyarık yaparken kıyma yerine artan mercimekleri kullanabilirsiniz. Kıydığınız soğanları Komili Yemeklik Riviera Zeytinyağı’nda pembeleştirip içerisine mercimekleri katarak iç harç yapabilirsiniz. 
  • Mercimek pilavından kalanları salatanıza ekleyerek protein deposu bir öğün hazırlayabilirsiniz. Mercimekli salata tarifi için Antrenman Sonrası Beslenmeye Özel 3 Tarif yazımızı okuyabilirsiniz. 
  • Hangi mercimek yemeği artarsa artsın, içerisindekileri sebze çorbasına ekleyebilirsiniz. Çorbadaki sebzelerle piştikten sonra hepsini birden blenderdan geçirip pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz. 
  1. Artan Patates ile Ne Yapılır?

Patates mutfaklarımızda sıkça kullandığımız sebzelerden biri. Çoğu yemek ile uyum sağladığı için de kolaylıkla değerlendirebileceğiniz bir malzeme. Yenmeyen patateslerle yapabileceğiniz yiyecekler şunlar:

  • Artan patates kızartması ya da haşlamasını lezzetli bir kahvaltılığa dönüştürebilirsiniz. Yumurta, kuru soğan, süt ve zeytinyağınız varsa tariflerimiz arasında yer alan İspanyol Omleti’ni hemen pişirebilirsiniz. 
  • Sulu patates gibi salçalı, soğanlı bir yemeğin kalanını ise mücvere katabilirsiniz. Mücver içerisine artan patatesi ekledikten sonra tüm malzemeleri blenderdan geçirip pişirebilirsiniz. 
  • Et yemeklerinin vazgeçilmezi patates püresinden kalanları börek harcı olarak değerlendirebilirsiniz. Patates püresine salça, karabiber ve Komili Lezzetlik Yumuşak Natürel Sızma Zeytinyağı ekleyerek lezzetlendirip böreğe koyabilirsiniz. 
  • Püre ya da kızartmayı değerlendirmenin bir yolu da patates köftesi yapmak. Patatesleri blenderdan geçirdikten sonra içerisine yumurta, un, kaşar, karabiber ve maydanoz ekleyebilirsiniz. Köfte haline getirdiğiniz karışımı da Komili Yemeklik Riviera Zeytinyağı ile kızartabilirsiniz. 
  1. Kalan Makarnadan Ne Yapılır?

Makarna hem pratik hem de lezzetli oluşuyla mutfağın hayat kurtaran yemeklerinden. Ancak haşlanacak makarna miktarını ayarlamak pek de kolay değil. Fazla makarna yaptığınızda kalanları şöyle değerlendirebilirsiniz:

  • Biraz turşu, mısır, kapya biber ve bezelye ile lezzetli bir makarna salatası hazırlayabilirsiniz. Tabii makarnalara eşsiz bir tat veren Komili Lezzetlik Yumuşak Natürel Sızma Zeytinyağı eklemeyi de unutmayın. 
  • Makarnayı bambaşka bir lezzete dönüştürmek için de fırında makarna yapabilirsiniz. 
  • Yumurta, beyaz peynir ve süt ekleyerek yapabileceğiniz lezzetli bir tavada makarna böreği de seçenekleriniz arasında.
  • Kalan makarnanın tadını güzelleştiren şeylerden birisi de beşamel sos. Sevdiğiniz sebzeleri zeytinyağında kızartıp beşamel sosla birlikte makarnaya ilave edebilirsiniz. 

Yiyecekleri çöpe atmak yerine onları değerlendirip daha da lezzetli kılacak çözümler bulmak hayal gücünüzle sınırlı. Artan yemekleri yemeklik bir malzeme olarak düşünmeniz yeterli.


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar