Geleneksel Yemeklere Zeytinyağı ile Lezzet Katın

Zeytinyağlı lezzetler deyince aklımıza ilk önce yaprak sarma, enginar, pırasa gibi yemekler gelir. Meyvemsi tadının yanı sıra yemeklerin oldukça hafif olmasını sağladığı için de ne yersek yiyelim zeytinyağlı yemekler soframızda yer alır. Peki, zeytinyağının lezzeti taçlandıran bu özelliklerinden neden geleneksel yemeklerde de faydalanmayalım?

Gelin, zeytinyağlı etli biber dolması ya da zeytinyağlı saray muhallebisi gibi müthiş lezzetleri birlikte keşfedelim.

Geleneksel Salçalı Yemeklerde Zeytinyağı Kullanımı

Zeytinyağının damakta bıraktığı yoğun zeytin tadını genellikle domates ile birleştiririz. Örneğin zeytinyağlı taze fasulye ya da zeytinyağlı biber dolmasının içine domates püresi ekleriz. Aslında zeytinyağı, domatese verdiği keyifli tadı salçaya da verir. Salçalı sos ile yapılmış bir pizzanın üzerinde sızma zeytinyağının tadını aldığınızı hayal edin. Evet, bu muhteşem lezzeti kuru fasulye ve yahni gibi Türk mutfağının geleneksel tencere yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Hatta size özel hazırladığımız zeytinyağlı etli biber dolması tarifini uygulayarak ilk lezzet keşfinizi yapabilirsiniz. İşte, zeytinyağlı kıymalı biber dolması için gerekli malzemeler:

  • 8 adet orta boy biber dolması
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 adet orta boy domates
  • 500 gram kıyma
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • Yarım çay bardağı Naturel Komili Naturel Sızma Zeytinyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Su
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Geleneksel yemek denemenizi yapmak için gerekli tüm malzemeleri hazırladıysanız şimdi sıra, biber dolmasının yapılışını öğrenmekte:

  • Derin bir karıştırma kasesinin içerisine kıymayı koyun.
  • Soğanı küp küp doğrayın, domatesi rendeleyin ve ete ekleyin.
  • Bu karışıma pirinç, bulgur, tuz, karabiber ve 2 yemek kaşığı su ekleyin.
  • Malzemeleri bir kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Dolmalık biberleri temizleyin ve içlerini etli harç ile doldurun.
  • Bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı dökün ve içerisine domates salçasını ilave edin. 
  • Hazırladığınız dolmaları tencerenin içerisine dizin ve sarımsakları da tencereye koyun.
  • Bir su bardağı sıcak su da ilave ederek dolmayı yaklaşık 25 dakika orta ateşte pişirin. Afiyet olsun.

Sofraların vazgeçilmezi kuru fasulyeyi de zeytinyağı ile yapmak için ¨Kestaneli Kuru Fasulye¨ tarifimizi okuyabilirsiniz.

Tatlılarda Zeytinyağı Kullanımı

¨Kek yaparken zeytinyağı kullanılır mı?¨ ya da ¨Zeytinyağıyla kurabiye yapılır mı?¨ soruları sıkça sorulur. Evet, tüm hafifliği ile zeytinyağı bu tatlılarda kullanılabilir. Biz bu soruların bir adım ötesine geçerek size baklavada zeytinyağı kullanımından ya da zeytinyağlı sütlü tatlılardan bahsedeceğiz. Tereyağı gibi katı bir yağ ile yaptığınız tarifin ölçüsünü zeytinyağı için de kendiniz ayarlayabilirsiniz. Tariflerinize, kullandığınız katı yağın erimiş haldeki miktarı kadar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Şimdi, sıra Türk mutfağındaki geleneksel tatlıları zeytinyağı ile denemekte. Komili Riviera zeytinyağı lezzeti ile tat bulan bir saray muhallebisi yapmak için gerekli malzemeler şunlar: 

  • Yarım su bardağı Komili Riviera Zeytinyağı
  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı saf vanilya ya da bir paket vanilin
  • Çikolatalı sos

Zeytinyağlı saray muhallebisi yapımı için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Derin bir tencereye zeytinyağını ve unu ekleyin. Orta ateşte 1-2 dakika un ve zeytinyağını kavurun.
  • Karışımın üzerine yavaş yavaş süt ekleyin. Tüm sütü ekledikten sonra toz şekeri de katın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra karışımı 2 dakika daha pişirin.
  • Ocağı söndürdükten sonra muhallebinin içine vanilya ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Bir tepsinin içerisine muhallebiyi dökün ve ılıdıktan sonra buzdolabında yaklaşık 4 saat bekletin.
  • Buzdolabında soğuyarak katılaşan muhallebinin üzerine hazır çikolatalı sos ya da benmari usulü erittiğiniz çikolatayı dökün. Afiyet olsun.

Geleneksel yemeklerde zeytinyağı kullanımı örnekleri için Tarifler sayfamızı ziyaret edebilir ve sofranıza lezzetli ve sağlıklı bir dokunuş yapabilirsiniz.


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar