Zeytinyağlı Tarifler

Ekşi Sevenlere Özel: Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Ekşi Sevenlere Özel: Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Türk mutfağının eşsiz zeytinyağlı lezzetlerinden olan kuru patlıcan dolması, yöreden yöreye farklı reçetelerle yapılır. Mesela Antakya usulü kuru patlıcan dolması, Antep usulü kuru patlıcan dolması, Diyarbakır etli kuru patlıcan dolması gibi farklı türleri yapılır. Bu geleneksel Türk mutfağı yemeğinin tüm damak tatlarına hitap eden bir birleşimini hazırladık. İşte zeytinyağlı kuru patlıcan dolması tarifi.

Servis Önerisi: 7 Kişi

Süre: 30 dakika

Malzemeler:

İşte damağınızda muhteşem zeytinyağı lezzetini bırakacak etsiz kuru patlıcan dolması için gerekli malzemeler:

  • 15 adet kuru patlıcan
  • Yarım su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı bulgur
  • 1 çay bardağı Komili Riviera Zeytinyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tane sumak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı şeker
  • Kuru nane
  • 2 bardak su

Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Kuru patlıcan dolması, içerisinde sumak ve biber salçası olduğu için ekşi dolma olarak da bilinir. Hatta daha yoğun ekşi lezzetini almak isterseniz iç harcına nar ekşisi de katabilirsiniz. Zeytinyağlı kuru patlıcan dolmasına ekşilik katmak için 1 çay bardağı tane sumağı 1 saat sıcak suda bekletin ve süzün. Bu suyu dolmayı pişirirken kullanacaksınız.

Kuru patlıcan dolması hazırlamak için diğer bir adım ise kuru patlıcanların yumuşatılmasıdır. Kaynayan suyun içerisine kuru dolmaları koyun. Kuru patlıcanlar 5 dakika kaynadıktan sonra bir süzgeç yardımı ile sudan alın. Bu ön hazırlıkları yaptıysanız şimdi sıra kuru patlıcan dolması tarifi için iç harç hazırlamakta:

  • Bir tavaya Komili Riviera Zeytinyağını dökün.
  • İnce ince kıydığınız soğanları zeytinyağında yaklaşık 1 dakika kavurun.
  • Domates salçası, biber salçası, tuz, şeker, nane, pirinç, bulgur ve rendelenmiş sarımsağı ekleyin.
  • Sumak beklettiğiniz suyu da bu malzemelere ekleyin ve orta ateşte suyu hafifçe çekene kadar pişirin.
  • İç harcı ocaktan alın ve dolmaların içine doldurun.
  • Dolmaları tencereye dik konumda yerleştirin.
  • Tencereye 1 bardak sıcak su ekleyin.
  • Kısık ateşte ağzı kapalı halde pişirin.
  • Suyunu çekmemesi için tencereyi kontrol ederek pirinç ve bulgurlar yumuşayana kadar pişirin.

Zeytinyağlı kuru patlıcan dolmasını buzdolabında soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

  • Kuru Patlıcan Dolması
  • Ekşi Dolma
  • Etli Kurupatlıcan Dolması
  • Etsiz Kurupatlıcan Dolması