Akdeniz diyetinin bir parçası olan üzüm yaprağı, Türk mutfağının da en sevilen lezzetlerinden. Varlığı sofralara mutluluk veren üzüm yaprağının sağlık açısından da bazı yararları bulunur. Üzüm yaprağı; A, B6, C, E ve K vitaminleri ile demir, kalsiyum, magnezyum, manganez ve bakır mineralleri bakımından zengindir. Çok düşük kaloriye sahip oldukları için de formunu korumak isteyenlerin tercih edebileceği gıdalardandır.
Üzüm yaprağının ekşimsi tadı zeytinyağı lezzeti ile taçlanır ve sarma gibi yemekler hazırlanır. Peki, siz bahar aylarının bir hediyesi olan üzüm yaprağını en çok nasıl yemeği seviyorsunuz: Pirinçli mi, bulgurlu mu, yoksa etli mi? Size bir önerimiz var: Taze asma yapraklarını topladıysanız bu bahar tadı damaklarda kalacak farklı bir tarif deneyin. İşte, asma yaprağı çorbası tarifi:
Asma yaprağı hem taze haliyle hem de salamura yapılarak tüm sene yemeklerde kullanılabilir. Eğer üzüm yapraklarını dalından topladıysanız öncelikle kaynar suya koyarak 2-3 dakika haşlayabilirsiniz. Böylece üzüm yaprakları, çorbanızdaki diğer malzemeler gibi yumuşacık olur.
Yemeğinizde salamura edilmiş yaprak kullanacaksanız yaprakları 1 saat suda bekleterek fazla tuzunu atmasını sağlayabilirsiniz. Yapraklarınızı hazırladıysanız şimdi, sıra bu ekşili çorba için gerekli malzemeleri öğrenmekte:
Asma yaprağı çorbası yapımı için şu adımları takip edebilirsiniz:
Afiyet olsun.