Ekşi Sevenlere: Asma Yaprağı Çorbası Tarifi

Akdeniz diyetinin bir parçası olan üzüm yaprağı, Türk mutfağının da en sevilen lezzetlerinden. Varlığı sofralara mutluluk veren üzüm yaprağının sağlık açısından da bazı yararları bulunur. Üzüm yaprağı; A, B6, C, E ve K vitaminleri ile demir, kalsiyum, magnezyum, manganez ve bakır mineralleri bakımından zengindir. Çok düşük kaloriye sahip oldukları için de formunu korumak isteyenlerin tercih edebileceği gıdalardandır.

Üzüm yaprağının ekşimsi tadı zeytinyağı lezzeti ile taçlanır ve sarma gibi yemekler hazırlanır. Peki, siz bahar aylarının bir hediyesi olan üzüm yaprağını en çok nasıl yemeği seviyorsunuz: Pirinçli mi, bulgurlu mu, yoksa etli mi? Size bir önerimiz var: Taze asma yapraklarını topladıysanız bu bahar tadı damaklarda kalacak farklı bir tarif deneyin. İşte, asma yaprağı çorbası tarifi:

Asma Yaprağı Çorbası Nasıl Yapılır?

Asma yaprağı hem taze haliyle hem de salamura yapılarak tüm sene yemeklerde kullanılabilir. Eğer üzüm yapraklarını dalından topladıysanız öncelikle kaynar suya koyarak 2-3 dakika haşlayabilirsiniz. Böylece üzüm yaprakları, çorbanızdaki diğer malzemeler gibi yumuşacık olur. 

Yemeğinizde salamura edilmiş yaprak kullanacaksanız yaprakları 1 saat suda bekleterek fazla tuzunu atmasını sağlayabilirsiniz. Yapraklarınızı hazırladıysanız şimdi, sıra bu ekşili çorba için gerekli malzemeleri öğrenmekte:

  • 2 yemek kaşığı yarma buğday ya da erişte
  • 10 adet asma yaprağı
  • 3 yemek kaşığı Komili Riviera Zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Küçük bir diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 adet rendelenmiş domates 
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • Pul biber
  • Kuru reyhan
  • Sumak
  • Tuz
  • 10 su bardağı su 

Asma yaprağı çorbası yapımı için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Tencereye koyduğunuz 5 su bardağı suyun içerisine yarma buğday ekleyerek orta ateşte pişmeye bırakın.
  • Isıttığınız bir tavaya zeytinyağı dökün. Zeytinyağına domates salçası, biber salçası, rendelenmiş domates ve sarımsak ile yarım su bardağı su koyarak kısık ateşte yaklaşık 3-4 dakika pişirin.
  • Saplarını ayıkladığınız asma yapraklarını ince ince kıyın.
  • Zeytinyağlı karışımı, asma yapraklarını ve baharatları, yarma buğday kaynayan suya ilave edin.
  • Bir kaseye 1.5 yemek kaşığı un koyun. Yaklaşık 5 yemek kaşığı su ilave ederek unu çırpın. Bu karışımı, tencerede kaynamakta olan çorbaya ilave edin.
  • Çorbanın kıvamı katıysa yaklaşık 1 bardak daha sıcak su ilave edebilirsiniz.
  • Çorba ortalama 10 dakika kaynadıktan sonra servise hazır.

Afiyet olsun.


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar