Domates Nasıl Saklanır: Yöntemleri ve Püf Noktaları

Türk mutfağında tariflerin pek de değişmeyen bazı malzemeleri vardır: kuru soğan, salça, zeytinyağı ve tabii ki domates. Mutfakların vazgeçilmezi olan domates, yaz sebzelerindendir. Bu lezzetten yemeklerde yıl boyu faydalanmak için de yaz sonuna doğru tatlı bir telaş başlar: Buzluk hazırlığı. 

Pazar tezgahlarının çeşit çeşit domates türleri ile dolduğu bu günlerde siz de kışlık domatesinizi dondurucuya koymaya başlayabilirsiniz. Peki, domates nasıl saklanır? Domatesin türleri gibi bu sorunun da her zevke özel bir cevabı var. Dilerseniz gelin; bütünden püreye, konserveden tazesine kadar domatesin muhafaza yöntemlerine birlikte bakalım. Böylece likopen kaynağı yani güzellik iksiri olan bu sebzeyi kış boyu afiyetle yiyin.

Rendelenmiş Domates Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Soslara katabileceğiniz domates püresini buzlukta saklamak için şu yöntemi uygulayabilirsiniz:

  • Domatesi rendelemek yerine blenderdan geçirecekseniz öncelikle kabuklarını soyabilirsiniz. Böylece soslarda kabuklar pütür halinde görünmez. Kabukları kolay bir şekilde soymak için öncelikle domatesleri kaynayan suya koyun ve yaklaşık 2-3 dakika bekletin. Bir maşa yardımıyla aldığınız domatesleri soğuk suya koyun. Soğuyan domateslerin kabuklarını artık kolaylıkla soyabilirsiniz.
  • Domatesleri blender yardımı ile püre haline getirin. Püre domatesi bir buzdolabı poşetinin içine döküp poşeti düzleştirerek buzluğa kaldırabilirsiniz. 

Püf Noktası: Daha küçük porsiyonlar halinde kullanabilmek için domates püresini bulyon poşetine ya da buz kalıbına koyabilirsiniz. Buz kalıbına koyduğunuz domatesleri donduktan sonra çıkarıp buzdolabı poşetine koyabilirsiniz. Böylece hem birbirlerine yapışmaz hem de dondurucuda fazla yer kaplamaz. 

Domates Konservesi Nasıl Yapılır?

Gelelim ¨Menemenlik domates kavanozda nasıl saklanır?¨ sorusunun cevabına. Hafta sonu kahvaltılarında menemen lezzetini özlememek için şu malzemeleri hazırlayabilirsiniz:

Malzemeleriniz hazırsa pratik bir domates konservesi yapımı için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp küp doğrayın ya da blenderdan geçirin. 
  • Derin bir tencerenin içerisine domatesleri, zeytinyağını ve tuzu koyun.
  • Karışımı orta ateşte yaklaşık 1 saat ara ara karıştırarak pişirin.
  • Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün.
  • Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Soğuyan domates konservelerini karanlık ve serin bir mutfak dolabında saklayabilirsiniz.

Püf Noktası: Bizden söylemesi; pişme aşamasında domates konservesinin içine kendi zevkinize göre yeşil biber, kapya biber ya da patlıcan da ekleyebilirsiniz. Kavanozların kapağını açtıktan sonra tamamını kullanmayacağınız domates konservesini ise üzerine zeytinyağı gezdirip buzdolabına kaldırabilirsiniz. 

Buzlukta Yemeklik Domates Nasıl Saklanır?

Buzlukta domates saklamanın kolay yollarından birisi olan bütün ya da dilim halinde muhafaza için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Kabuğunu soymadan domatesleri halka halinde dilimleyin. Geniş bir tepsiye dilimleri dizin ve tepsiyi buzluğa koyun. Buzlukta donan dilimleri bir bıçak yardımı ile tepsiden ayırarak buzdolabı poşetine koyabilirsiniz. Pizzaların üzerini süsleyecek dilim domatesler hazır oldu bile.
  • Sulu yemeklerin içerisine koymak için ise domatesleri elma dilim doğrayıp buzdolabı poşetlerinin içerisine koyabilirsiniz. Çözünmesini beklememek için de poşetlere sadece tek yemekte kullanılabilecek miktarda domates koymaya dikkat edebilirsiniz.
  • Büyük bir derin dondurucunuz varsa domatesleri bütün halinde de saklayabilirsiniz. Yıkadığınız domateslerin sap dibindeki yeşil bölümlerini bıçak yardımı ile oyarak çıkarabilirsiniz. Ayıkladığınız domatesleri bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetinde muhafaza edebilirsiniz. 

Domates Suyu Nasıl Saklanır?

Domates suyu, size uçak yolculuğundan fazlasını ifade ediyorsa bu tarif tam size göre. Domates suyunu hazırlamak ve saklamak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Domatesleri soyun ve blenderdan geçirin.
  • Derin bir tencereye koyduğunuz domatesi yaklaşık 45 dakika orta ateşte kaynatın.
  • Kaynattığınız domates püresini bir süzgeçten geçirin ve ılınmaya bırakın.
  • Domates suyunu karton bardaklara dökün ve üstlerine streç film örterek buzlukta dondurun.

Kış hazırlıklarında kolaylıklar dileriz.


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar