Zeytinyağı Rehberi

Doğal Ev Temizlik Maddelerini Not Edin: Zeytinyağı, Sirke ve Karbonat

Doğal Ev Temizlik Maddelerini Not Edin: Zeytinyağı, Sirke ve Karbonat

Bahar, bayram, kış, dip köşe derken temizlik yapmak için yıl boyu birçok neden buluyorduk. Kovid-19 pandemisi sonrası hijyeni sağlamak için evi daha da detaylı temizlemeye başladık. Bu günlük temizliği artırmamıza neden olunca da market alışverişlerimizin çoğunda bir temizlik maddesi almamız gerekti. Ancak kimyasal içeren temizlik maddelerini sürekli solumak sağlığı olumsuz etkileyebilir. Özellikle evde emekleyen bir bebek, patisini yalamadan duramayan bir kedi ya da alerjik biri varsa deterjanlar pek de iyi bir seçenek olmaz.

Hem sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek hem de kolaylıkla temizlik yapmanızı sağlayacak başka bir yöntemin olduğunu biliyor muydunuz: Doğal temizlik maddeleri kullanmak. Mutfağınızda her zaman bulunan gıdalardan olan zeytinyağı, sirke ve karbonat ile güvenli bir temizlik yapabilirsiniz. Nasıl mı? Gelin ev yapımı temizlik malzemeleri ve kullanımına birlikte bakalım. İçiniz rahat bir şekilde kimyasalsız doğal temizlik yapın.

Doğal Ev Temizlik Ürünleri Nelerdir?

İnatçı kirler için ağır kimyasal maddeler kullanmak yerine karbonat kullanabilirsiniz. Karbonat, hem hafif aşındırıcı hem de koku giderici bir maddedir. Ağartıcı deterjanların yerine de sirkeyi tercih edebilirsiniz. Sirke, toksik olmayan, leke giderici bir maddedir. Yüzeylerin parlatılması ve mutfak eşyaları temizliğinde ise kimyasal deterjanlar yerine zeytinyağı uygulayabilirsiniz. Zeytinyağı, hem tozun etkili şekilde temizlenmesine hem de parlaklığını uzun süre korumasına yardımcı olur. Zeytinyağı, sirke ve karbonatın ev temizliğinde kullanımına örnek olarak ise şunlar verilebilir:

Kızartma Yağlarının Temizlenmesi

Özellikle tavada kızartma yapıldığı zaman genellikle sadece ocak değil tezgah da yağ olur. Pişmanlık duymadan kızartma yapmak için şu temizlik yöntemlerini uygulayabilirsiniz:

  • Yağlı yüzeyin üzerine karbonat serpin. Karbonatın üzerine ise az miktarda beyaz sirke dökün. Yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra temiz nemli bir bez yardımıyla yüzeyi temizleyebilirsiniz.
  • Tezgahtaki yağların temizlenmesi için yağ yağı söker tekniğini de uygulayabilirsiniz. Bir beze zeytinyağı dökün. Zeytinyağı ile yağlı yüzeyi ovalayın. Sonra sirkeli bez ile tezgahı durulayın. Sirkeyi duru su ile temizlemenize gerek yok.

Ahşap Mobilya Tozunun Alınması

Mobilyaların üzerindeki toz alınsa da ertesi gün yeniden oluşur. Sürekli toz temizliği yapmamak için parlatıcı ya da toz tutmayı önleyici deterjan kullanmanıza gerek yok. İhtiyacınız olan şey bir sprey şişesi, zeytinyağı, limon ve kokudan hoşlanıyorsanız esansiyel yağ.

  • Yarım litre yani 2.5 bardak suyun içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağı katın.
  • İçerisine 5-6 damla limon damlatın.
  • Salonunuzun hoş kokması için karışımın içerisine nane, portakal ya da limon yağı damlatabilirsiniz.
  • Ahşap mobilya yüzeylerine bu karışımdan sıkın. Bir bez yardımı ile mobilyaların tozunu alın. Zeytinyağı sayesinde mobilyalarınız parlayacak ve daha geç tozlanacaktır.

Mutfak Eşyaları Temizliği

Mutfakta kullandığınız bazı eşyalar kokuyu ve üzerine sürülen maddeleri emebilir. Bu nedenle üzerlerine kimyasal içeren ve parfümlü deterjanlar kullanmanız uygun olmaz. Döküm tencere ve ahşap oklava bunlardandır. Döküm tencere ve oklavayı doğal malzemelerle temizlemek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Bir tatlı kaşığı iri taneli deniz tuzunun üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı dökün. Bu karışımı bir sünger ya da fırçaya sürün.
  • Döküm tencere ve oklavayı ovalayın. Sıcak suyla durulayıp sonraki kullanım için kaldırabilirsiniz.

İpucu: Döküm tencerenizin ilk kullanımında da zeytinyağı kullanmanızda fayda vardır. Tencereyi sıcak suyla yıkadıktan sonra kurulayın. İçerisine her tarafını kaplayacak şekilde zeytinyağı sürün. Fırında 250 derecede ya da ocakta yüksek ısıda yaklaşık 5 dakika ısıtın. İçinde kalan yağı bir peçete yardımı ile temizleyin. Tencerenize başka hiçbir madde sürmenize gerek yok. Fazla yağı tencere emecek ve sonraki kullanımlara da hazır olacaktır. Seasoning de denilen bu yağlama işlemi tencerenizin yapışmaz özelliği korunur ve lezzetleri de daha iyi içinde muhafaza eder.

Bitki Yaprakları Temizliği

Bitkilerin sağlığı toprağı kadar yaprağının da bakımına bağlıdır. Yapraklarının üzerindeki tozları su ve zeytinyağı karışımı ile temizleyebilirsiniz. Böylece yapraklara hem ışıltılı bir görünüm katarsınız hem de daha uzun süre tozsuz kalabilirler.

Deri Yüzey Temizliği

Deriler üzerinde oluşan lekelere aşındırıcı maddeler kullandığınız zaman renklerinde değişim olabilir. Yumuşak bir bezin üzerine karbonat sürerek nazikçe lekeyi çıkarabilirsiniz. Deri üzerinde oluşan minik çiziklerin göze çarpmaması için zeytinyağı ile yağlayabilirsiniz.

Fırın Temizliği

Fırın içerisinde oluşan leke ve kokuları gidermek için karbonat kullanabilirsiniz. Böylece fırın ısındığı zaman deterjan kokusu yükselmez ve sağlık açısından bir endişe yaşamazsınız.

  • Lekeli yüzeylere karbonat serpin.Uzun süre beklemiş bir lekeyse üzerine sirke de dökebilirsiniz.
  • Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra sıcak nemli bezle ocağı temizleyebilirsiniz.
  • Doğal Ev Temizlik Ürünleri
  • Doğal Temizlik
  • Kimyasalsız Doğal Temizlik
  • Doğal Temizlik Maddeleri