Evlerde haftada ortalama iki ekmeğin çöpe atıldığını biliyor muydunuz? Böyle bir alışkanlığınız olmadığını düşünseniz de herkes gibi siz de zaman zaman sıcacık ekmeği reddedemeyip o son bayat dilimi israf edebilirsiniz. Aslında hem ekmeği israf etmemek hem de keyifle yemeye devam etmek için birkaç ipucunu öğrenmeniz yeterli. ¨Bayat ekmek nasıl değerlendirilir?¨ sorusunun cevabını öğrenerek evde ekmek israfının önüne geçebilirsiniz.
Fırına gittiğinizde çıtır çıtır ekmekler arasından seçim yapmakta siz de zorlanıyor musunuz? Keyifli bir kahvaltı için birkaç tür ekmeği almayı seçenlerdenseniz muhtemelen ertesi gün bayat ekmekler sizi bekliyor olacak. Merak etmeyin; öğünlerin muhteşem eşlikçisi ekmekten vazgeçmenizi tavsiye etmeyeceğiz. Tek yapmanız gereken, sizin için derlediğimiz pratik tariflerden birini seçmek.
1- Bayat Ekmekle Hazırlanan Kahvaltılıklar
Her sabah haşlanmış ya da sahanda yumurta yeme rutininin dışına çıkmak için bayat ekmekle hazırlanan şu tariflere göz atabilirsiniz:
2- Artan Ekmeğin Değerlendirilebileceği Yemekler
Bayat ekmek yemeyi bir mecburiyet olmaktan çıkarıp gerçek bir zevke dönüştürecek tarifler şunlar:
3- Bayat Ekmeğin Küflenmesini Önleyecek Saklama Yolları
Bayat ekmeği kızartıp buzdolabında saklayarak köftelerde, sulu et yemeklerinde, çorbalarda kullanabilirsiniz. Kalan ekmeği muhafaza etmek için ekmekleri öncelikle fırının ızgara ayarında kızartabilirsiniz. Kızarttığınız ekmekleri blender’dan geçirip bir kavanozda saklayabilirsiniz. Toz halindeki ekmekler hem dipsoslar hem de köfte gibi yiyecekler için harika bir malzemedir.
Bayat ekmekleri saklamanın bir değer yolu ise onları kızarttıktan sonra küp küp doğramaktır. Küp küp doğrayıp buzdolabında muhafaza ettiğiniz ekmekleri kekik ve zeytinyağı ile lezzetlendirerek yemeklerde başlangıç olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz de sulu et yemeklerini ekmeklerin üzerine dökerek keyifle yiyebilirsiniz.
Mutfağınızdan neşe ve bereket eksik olmasın.