Atıştırmalıklarınıza Lezzet Katacak Dip Sos Tarifi: Zeytinyağlı Ayoli

Sizi mayoneze benzeyen ama çok daha lezzetli bir dip sos tarifi ile tanıştırmak istiyoruz: Ayoli. Ayoli Fransızca aioli kelimesinden gelmektedir. Ai sarımsak oli ise zeytinyağı anlamına gelir. Bu iki kelime dip sosun lezzet formülü gibidir. İşte Akdeniz mutfağının pratik lezzetlerinden olan ayoli tarifi:

Süre: 10 dakika 

Malzemeler:

Buzdolabınızdan hiç eksik etmediğiniz birkaç malzeme ile zeytinyağlı dip sos hazırlayabilirsiniz. İşte aioli için gereken malzemeler:

  1. 1 diş sarımsak
  2. 1 adet yumurta
  3. 1 yemek kaşığı limon suyu
  4. 1 çay bardağı Komili Sızma Zeytinyağı
  5. Tuz
  6. Karabiber ya da tatlı kırmızı biber
  7. 1 tatlı kaşığı hardal

Hazırlanışı:

Ayoliyi hazırlarken zeytinyağını yavaş yavaş dökmeniz gerekir. Bu yüzden dip sosu yapmak için kapağı açık şekilde çalışabilen bir blender kullanabilirsiniz. Blenderınız kapaksız halde çalışmıyorsa çırpıcı bir telle de zeytinyağlı ayoliyi hazırlayabilirsiniz. Dip sosu hazırlayacağınız mutfak aletini seçtiyseniz şimdi sıra şu pratik adımları takip etmede:

  • Yumurtanın sarısını ayırın. 
  • Çırpıcı tel kullanacaksanız sarımsağı bir havanda ezin.
  • Yumurta sarısı, limon suyu, hardal ve sarımsağı çırpın.
  • Tüm malzemeler birbirini özümseyecek şekilde karışınca yavaş yavaş zeytinyağını eklemeye başlayabilirsiniz. Zeytinyağı ekledikçe sos katı bir kıvam almaya başlayacaktır.
  • Son olarak damak zevkinize uygun bir miktarda tuz ve karabiber ya da kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ayoli dip sosu, Komili Riviera Zeytinyağı’nda kızarttığınız patates kızartmalarının yanında servis edebilirsiniz. İki gün boyunca da buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Zeytinyağında kızartma ile ilgili bilgi almak için ¨Hangi Yemekte Hangi Zeytinyağı Kullanılır?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Sosyal medyada paylaşın

Ara

 

Popüler Yazılar

 

Benzer Yazılar