Doğanın Armağanı Zeytinyağı

Zeytinyağı nedir?

  • Sadece zeytin ağacı, Olea europaea L. meyvelerinden mekanik yolla elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olan kendine özgü tat ve kokuda, yeşilden sarıya değişebilen renkte doğal olarak tüketilebilen yağlardır.
  • Akdeniz bölgesinin geleneksel ürünüdür.
  • Yaygın olarak Gıda, kozmetik, ilaç ve sabun yapımında kullanılır. Geleneksel kullanımda lamba yakıtı olarak da kullanılmıştır.
  • Zeytinyağı Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere, tüm dünyada kullanılmaktadır.
  • Zeytin dünya üzerinde iki coğrafi kuşakta yetişmektedir. Bu kuşaklar kuzey ve güney yarım kürede 30°-45° enlem dereceleri arasında yer alır. 33 ülkede yetiştirilmektedir.

Zeytin hasat dönemi ne zaman?

Zeytin ağacı Mayıs ayı ortasında çiçek açmaya başlar, Haziran ayı başlarında tomurcuğa dönüşür, Temmuz ayında zeytinler tomurcuktan çıkıp yeşil zeytin olarak olgunlaşmaya başlar. Ağustos ayında çekirdek sertleşip dane irileşir. Zeytin hasadı Ekim ayında başlayıp bir sonraki yıl Mart ayına kadar devam etmektedir.

/  

Zeytinyağı kalitesine hasat öncesi etki eden faktörler nelerdir?

Zeytin ve dolayısıyla zeytinyağının bileşimi zeytin çeşidi, yetiştirildiği yerin toprak ve iklim koşulları, yetiştirme tekniği, zeytin hasadında olgunlaşma derecesi gibi bir çok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Zeytin hasadı nasıl yapılır?

  • Sırıkla hasat
  • Elle hasat
  • Tarak gibi yardımcı ekipmanlarla hasat
  • Makineli hasat

Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır?

Zeytinyağı soğukta muhafaza edildiğinde donar, ısıtıldığında kalitesi bozulmadan sıvı hale döner. Zeytinyağı, güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında ve nem almayacak şekilde ağzı kapalı olarak saklanmalıdır.